Magnez wzmocni twój organizm

Wszyscy zabiegamy o to, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo jak najdłużej. Magnez, jako pierwiastek, który w odpowiedni sposób go wzmocni, jest bardzo potrzebny w regularnej diecie. Jego niedobory mogą bowiem powodować rożne problemy, utrudniające codzienne życie.

W dzisiejszych czasach wiele osób boryka się z niedoborem magnezu. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest styl życia, prowadzony przez współczesnego człowieka. Ciągły pośpiech, złe odżywianie, alkohol, kofeina i stres, to wszystko ma duży wpływ na zbyt niski poziom magnezu w organizmie.

Dlaczego warto dbać o to, by uzupełniać niedobory magnezu w swoim organizmie?

Magnez stanowi niezwykle ważny składnik diety, będący aktywatorem wielu ważnych enzymów, biorących udział w procesach życiowych komórek, jak również wspiera wydolność systemów, między innymi systemu krążenia oraz nerwowego.

Magnez w organizmie jest ponadto ważny dla systemu immunologicznego. Oprócz tego, pomaga zapobiegać arytmii serca, zmniejsza ciśnienie krwi, działa wyciszająco i odprężająco. Ten ważny makroelement reguluje również pracę tarczycy, chroni przed tworzeniem się kamieni w nerkach oraz wspomaga trawienie. Warto uzupełniać jego niedobory, by ustrzec się przed ciągłym zmęczeniem i innymi problemami.

Jakie składniki zawierające w sobie cenny magnez powinny znaleźć się w diecie?

Chcąc uzupełnić poziom magnezu w swoim organizmie, warto sięgać po żywność nieprzetworzoną. Produktami, zawierającymi w sobie spore ilości tego niezbędnego pierwiastka są zboża, takie jak otręby pszenne, zarodki pszenne czy płatki owsiane.

Magnez można również odnaleźć w orzechach nerkowca, pestkach dyni, migdałach i pistacjach. Dobrym źródłem magnezu są ponadto owoce (jabłka i banany) oraz warzywa (szpinak). Magnez zawierają w sobie również rośliny strączkowe – biała fasola, ciecierzyca i groch.

Witamina B6 – skuteczna pomoc w lepszym wchłanianiu magnezu

Lepsze wchłanianie magnezu gwarantuje witamina B6, która naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych. Można ją odnaleźć w kiełkach, roślinach strączkowych, orzechach włoskich, kaszy gryczanej, soi, ciemnym pieczywie czy pestkach dyni.

Osoby, które chcą uzupełniać poziom magnezu, a przy okazji polepszać jego wchłanianie, powinny koniecznie włączyć te produkty do swojej diety.

Doskonałą pomocą w uzupełnianiu niedoborów magnezu okazują się także preparaty – leki i suplementy diety. Skuteczne preparaty pozwalają w szybki sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, potrzebnych do normalnego funkcjonowania.

Co jeszcze warto zrobić, aby uchronić się przed utratą magnezu?

Niedobory magnezu w organizmie można ograniczać poprzez wprowadzenie do diety niezbędnych składników. Oprócz tego, trzeba jednak pamiętać, że spożywanie niektórych produktów należy znacznie ograniczać.

Wśród nich znajdują się napoje gazowane, zawierające w sobie kwas fosforowy (np. napoje energetyczne). Warto również minimalizować spożywanie alkoholu oraz cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>